Rodna ravnopravnost i “ Ronjice“

Tako ja , red mora, red planine. Pre desetak dana sam se vratila sa Divčibara. Bilo je to jubilarno, 7. po redu porodično letovanje na Divčibarama. Srodili smo se sa tim krajolikom i navikli da dišemo rezak planinski vazduh, pa nam povratak u Panonsku niziju  nikako ne prija. Iako sam se pošteno odmorila, uprkos dugim šetnjama i pentranju po strminama, bila sam vredna (hvala internetu), pa sam natenane spremila jednu tribinu i rekla sebi :“Vidiš, to je prava stvar!  Uživaš u prirodi, a  radiš posao, a onda ga lepo spakuješ i pošalješ i nastaviš da uživaš“.

17.avgusta održan  je Ženski letnji karneval u Baču, u organizaciji Udruženja za razvoj ruralnog i eko turizma „Bač u srcu Bačke“, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova. U okviru ove celodneve manifestacije održane su dve tribine .Prvu tribinu pod nazivom „Samozapošljavanje žena u ruralnom turizmu“ vodile su tri dame iz Udruženja poslovnih žena Srbije, „Ronjice“, kako od milja sebe nazivaju po ronja metodi  samoprocene koja se uspešno koristi u obuci žena za samozapošljavanje. U pitanju su uspešne preduzetnice -Maja Emić-direktorka dečije izdavačke kuće „Enko book“, Tijana Sekulic, dipl.arhitekta, veb dizajnerka, vlasnica agencije „AT Consalting“ i Marija Ivanković, modna dizajnerka, vlasnica modne kuće „Marija hand made“. Tijana i Marija su dobitnice priznanja „Cvet uspeha za ženu zmaja“ koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije, čime se podstiče žensko preduzetništvo. One su zahvaljujući obukama koje su prošle u okviru Udruženja poslovnih žena uspele da pokrenu sopstveni biznis, što je fascinantno. Drugu tribinu, na temu rodne ravnopravnosti, održala sam ja. Na žalost, ove tribine nisu imale veliku posećenost, za šta je možda zaslužna neodoljiva lepota i bogatstvo ponude ženskih rukotvorina na tezgama ispred kulturnog centra, iza čijih vrata se odigravala ova  ozbiljna priča koja je zahtevala intelektualno naprezanje. Zato sam odlučila da na svom blogu postavim Power Point  prezentaciju tribine „Rodna ravnopravnost“. Zahvaljujem se Gordani Bjelajac, predsednici Udruženja „Bač u srcu Bačke“ , koja je osmislila čitavu manifestaciju  i Milanu Petroviću na tehničkoj obradi prezentacije.

Čitajte i komentarišite!

Rodna ravnopravnost

 

Krunu karnevala predstavljalo je književno veče sa Ljiljanom Habjanović Đurović. Opet je mnogostruko više ljudi ostalo u gradskom parku, gde se uveliko krčkao „Bački kotlić“ .Ipak, bilo je onih koji nisu mogli da se odluče na koju bi stranu, kao i zaljubljenika u knjigu koji su, oznojani i osmuđeni od dima utrčavali u salu kulturnog centra da kupe neku od Habjanovićkinih knjiga i da dobiju njen autogram.

Utisci o Ljiljani- spontana i direktna,  racionalno  emotivna i izuzetno produhovljena,  sistematična, kreativna i preduzimljiva. Mislim da je imala zahvalnu publiku. Obećala je da će promociju sledeće knjige da održi u Don Žon kuli u Bačkoj Tvrđavi. Drago mi je što sam se susrela sa njom.

 

Jedno mišljenje na „Rodna ravnopravnost i “ Ronjice“

Ostavite odgovor