„STOČIĆU,POSTAVI SE !“

Poslednjih nedelja mahom sve žene iz mog okruženja pričaju o zimnici, a ja u hibernaciji. Ono, shvatam da je voćna godina. Osvrnem se oko sebe- grane od šljiva se otrembesile do zemlje pod težinom plodova, jabuke rodile kao šuga. Gazda Sale prikuplja opale voćke za rakiju. Kraj našeg kazana za rakiju koji je ručni rad mog pokojnog oca, majtora Boleta, gužvanjac. Svakodnevno neko od ortaka peče rakiju, a bogami i jedna žena, naoko krhka i nežna, ali „umjetna“, što bi rekla Saletova pokojna baba Soja iz Like. A tek što ta „umjetna“ žena sprema lovačku večeru- u prevodu slaninu na ražnju u vekni prepečenog hleba- mljacika! Tako vreme  otkucava tika-taka i u jednom momentu -klik! Moj skupljački nagon  kreće da se budi. Zauzimam  niski start i krećem da pravim zimnicu. Pre nekoliko dana ispekla sam paprike, pa napravila kompot od bresaka. Juče sam stavila turšiju i skuvala paprike u medu, a večeras ću da turim u rernu ajvar sa senfom i neka se krčka celu noć do zore u Metalčevom pekaču.

Zašto stavljam zimnicu? Zato što ne moram. Dok sam mislila da moram, jer svi drugi su već počeli da je stavljaju, baš nisam mogla da se pokrenem, Kada sam uhvatila malo vazduha i oslušnula sebe i svoje instinkte, sagledala sam šta je našoj porodici zaista potrebno od sve te silne zimnice o kojoj mi Balkanci tako rado i strasno pričamo. Sem toga, zaključila sam da za mene definitivno nisu nikakvi kazani, Smederevci, generalno ništa kabasto i grubo, iako sam krupna i temeljna žena. Kanda nisam „umjetna“. Ne volim ni letnju kujnu, iako je imam. Pripadam novom dobu. Volim, brate, svoju malu savremenu kuhinju, električni štednjak,tj. rernu u kojoj pečem papriku, ajvar, pekmez, kuvam kompot od bresaka. Tako mogu  istovremeno da očuvam kontakt sa ostatkom porodice, da vezujem raznorodne poslove sa kojima žongloram u toku dana (pomoć detetu oko učenja, spremanje kuće, kratki pogled na fejsbuk i td.) i da konačno stvorim iluziju da se zimnica sama od sebe sprema- kao iz one priče  „Stočiću postavi se“.U sledećem postu pomenuti recepti. Dotle, pozdrav!

 

Ostavite odgovor